← Altres notes de premsa RSS

Dimecres, 13 de de setembre de 2023

Científics de tot el món, també de Badalona, submergits en els perquès genètics de la COVID-19

Can Ruti - Que científics de tot el món s'hagin alineat amb l'objectiu d'estudiar la genètica de la covid és un fet excepcional. La revista científica Nature ha publicat un estudi que resulta de la participació d'una vuitantena d'investigacions, durant tres anys, i on ha participat un equip de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). El treball ajuda a comprendre com els nostres gens influeixen en la probabilitat de contraure el virus SARS-CoV-2 i en la gravetat de la malaltia, la covid.

IGTP EDIFICI MUNTANYA

Imagineu una població gairebé tan gran com la que habita Badalona. Dos mesos després de la pandèmia es va iniciar el seguiment de gairebé dos-cents vint mil persones, a qui es va realitzar més de tres milions de controls. Experts de tot el món es van sumar a la iniciativa liderada pels de la Universitat de Hèlsinki, entre aquests l'equip del projecte GCAT, a Badalona, liderat per Rafael de Cid.

IGTP COVID INVESTIGACIO GCAT GENETICA RAFAEL DE CID INVESTIGADOR IGTP COVID INVESTIGACIO GCAT GENETICA ANÀLISI DE DADES INVESTIGADORS RECERCA

Entre altres descobertes, la investigació corrobora que hi ha certes malalties cròniques prèvies i que hi ha modificacions genètiques que afavoreixen la virulència de la malaltia.

L'estudi identifica nous loci o posicions ocupades per un gen en el cromosoma fins al punt que es dona per completada la biologia de la pandèmia causada pel SARS-CoV-2. Aquest fet aporta informació valuosa sobre tres aspectes biològics crucials: L'entrada viral, el tracte respiratori i el sistema immunitari. A més, obre les portes a noves sortides terapèutiques i també consolida l'ús per tractar la covid de fàrmacs que ja es fan servir per fer front a altres malalties.

IGTP COVID INVESTIGACIO GCAT VIES RESPIRATORIES GENETICA IGTP COVID INVESTIGACIO GCAT GENETICA

Més enllà de la qüestió biològica, la recerca ha indagat en com els factors socioeconòmics o de gènere, entre d'altres, determinen la infecció -que pateixen més les dones- i l'evolució de la malaltia -que és més greu en els homes. La població sobre la qual s'ha fet la mostra és adulta, de 40 a 70 anys.