Dijous, 24 de de juliol de 2014
Dos nous estudis mostren els avantatges de la dieta mediterrània
Investigadors de la Universitat de Barcelona i de l'Hospital Clínic de Barcelona, juntament amb altres centres de recerca, han descobert que substàncies presents a la dieta mediterrània (fruita i verdura, llegums, fruita seca, llavors, peix i petites quantitats de carn, entre d'altres elements com ara l'oli d'oliva i alguns greixos animals) ajuden a protegir les persones amb risc de malalties cardiovasculars i d'altres tipus.
Els investigadors han fet el seguiment d'un grup d'homes entre els 55 i els 80 anys i de dones entre els 60 i els 80; tots tenien bona salut a l'inici de la prova però estaven en situació de risc de desenvolupar una malaltia a causa de tenir una diabetis de tipus 2 o un dels següents factors greus de risc: ser fumador, tenir hipertensió, patir dislipèmia, tenir sobrepès o obesitat, o tenir antecedents familiars de malaltia de les artèries coronàries prematura.
Els participants de la prova es van repartir en tres grups: el primer va seguir la MedDiet (dieta mediterrània) amb un complement d'oli d'oliva verge extra (EVOO); el segon grup va seguir la MedDiet complementada amb fruita seca variada, i el tercer grup va seguir una dieta normal baixa en greix.
Es va fer un seguiment dels grups durant una mitja de 4.8 anys mitjançant qüestionaris sobre la seva alimentació i la realització de proves i revisions mèdiques, però es va decidir aturar l'estudi en vista dels clars beneficis per a la salut que mostraven els individus de la MedDiet.
Un efecte semblant s'ha trobat en les persones que consumeixen oli d'oliva verge (<1%). Un segon estudi ha arribat a la conclusió que l'oli d'oliva, especialment la varietat verge extra, s'associa amb riscs reduïts de malalties cardiovasculars i amb menors morts prematures en persones que tenen un risc alt de partir-les.
Les dades del GCAT aportaran informació d'aquest tipus. Es tracta d'un estudi prospectiu, és a dir, que recull informació de persones que estan bé de salut i en fa un seguiment per veure què passa. L'estudi només se centra en factors externs (l'alimentació, el fumar) i en factors de risc causats per malalties que ja s'han manifestat (diabetis, antecedents familiars de malalties cardiovasculars). L'estudi del GCAT podrà observar la informació codificada al genoma dels participants ‒les cartes de la baralla amb què s'ha nascut‒ i això permetrà el descobriment d'informació molt més detallada.
En el futur serem capaços d'examinar el genoma de persones sanes i d'identificar qui està en situació de risc per poder ajudar a prevenir el desenvolupament de malalties. Aquesta informació continguda al genoma també ajudarà als metges a decidir quins tractaments funcionaran per a cada persona.