Divendres, 11 de de juny de 2021
El GCAT lidera un nou projecte finançat per La Marató per a recerca en COVID
Dels 36 projectes finançats per La Marató, 4 són de l'IGTP i un d'ells és del projecte GCAT
Després d'un any excepcional i d'una edició, també excepcional, de La Marató de TV3, aquest divendres 11 de juny s'ha fet públics els 36 projectes de recerca que s'han pogut finançar amb els més de 12 milions d'euros recaptats. Tots els projectes es dedicaran íntegrament a estudiar el virus SARS-CoV-2 i la malaltia que causa. Els investigadors de l'IGTP lideren fins a 3 projectes i participen en 2 més, en coordinació amb altres institucions al Campus Can Ruti.
Molt sovint els projectes de recerca són interdisciplinaris i molt col·laboratius, aquest any de pandèmia i urgència per generar coneixement ho ha accentuat encara més. Només al Campus Can Ruti, en una sessió el passat mes de gener i organitzada per l'IGTP, s'hi van presentar fins a 50 projectes de recerca centrats en COVID. Tots impulsats al Campus Can Ruti i, alguns, desenvolupats en xarxa entre professionals de les institucions que hi tenen seu. Aquest teixit es visualitza en els projectes finançats per aquesta darrera edició de La Marató.
Des de l'IGTP i el programa GCAT, el Dr. Rafael de Cid lidera un projecte centrat en l'estudi de les regions genòmiques definides amb la COVID, tant per la infecció com per la severitat, que permetin classificar la població segons aquests dos criteris. En base a això, buscaran biomarcadors que, mitjançant una mostra de sang, permetin avaluar la clínica de la infecció, la gravetat de la malaltia i les complicacions postpandèmiques en la salut. A més, estudiaran alguns marcadors que es puguin associar als símptomes de llarga durada. El projecte es durà a terme amb el Broad Institute, Inc. Cambridge (Boston) i la Fundació Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears.