Dilluns, 9 de de desembre de 2019
Comença l'estudi GCAT Salut i Ambient
Avui hem començat l'estudi GCAT Salut i Ambient per comprendre com impacta l'entorn immediat en la nostra salut. L'IGTP, juntament amb ISGlobal i els voluntaris del GCAT, començant pel propi equip de científics del projecte GCAT, hem començat a monitorar en la cohort GCAT la qualitat de l'aire, l'activitat física, la qualitat del son, el soroll, la llum, la proximitat a zones de trànsit i l'accés a zones verdes, entre d'altres, als que estem exposats en el nostre dia a dia.
L'estudi GCAT Salut i Ambient utilitzarà Models d'Informació Geogràfica Avançats per analitzar aquests factors en el global dels 20.000 voluntaris del GCAT. Però abans, per tal de validar aquests models, estem portant a terme un estudi pilot controlat, mesurant l'impacte de forma directa en un grup reduït de voluntaris en un entorn urbà, a les ciutats de Barcelona i de Girona.
Per tal d'obtenir aquestes mesures, 200 voluntaris que ja formen part del GCAT s'han ofert per col·laborar un altre cop. Amb la seva col·laboració obtindrem mesures continuades durant 7 dies a casa seva i en els desplaçaments ordinaris, mitjançant aparells portàtils personalitzats; un rellotge digital de polsera que permet mesurar els nivells d'exposició lumínica personal i el ritme cardíac, una polsera (un nou prototip cedit per la Yale University, USA) per mesurar els nivells de contaminació de l'aire -concretament els nivells de NO2- als que estem exposats, i un dispositiu mòbil geolocalitzable per traçar els desplaçaments setmanals i quantificar l'activitat física realitzada.
Aparells portàtils personalitzats de l'estudi GCAT Salut i Ambient