Dimecres, 18 de de juliol de 2018
Sopar d'hora redueix el risc de càncer de mama i de pròstata, segons un estudi d'ISGlobal Barcelona
Investigadors catalans analitzen per primer cop la relació entre els hàbits horaris i la probabilitat de patir certs càncers.
Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que sopar d'hora, o almenys dues hores abans d'anar a dormir, redueix en un 20% la probabilitat de patir càncer de mama i de pròstata respecte les persones que ho fan després de les deu de la nit i se'n van a dormir immediatament després de l'àpat nocturn.
Es tracta del primer estudi que ha analitzat la relació dels horaris dels àpats i del son amb risc de càncer en persones. Fins ara, els estudis realitzats en persones sobre alimentació i càncer s'havien concentrat en els patrons de la dieta.
L'estudi ha estat publicat a la revista internacional 'Journal of Cancer' i l'objectiu ha estat avaluar l'efecte dels horaris de menjar i de son i la seva relació amb el càncer de mama i pròstata, dos dels més comuns a nivell mundial. Per a això, es van tenir en compte els hàbits de vida i el cronotip de cada persona, un atribut individual relacionat amb la preferència per les activitats diürnes o nocturnes.
L'investigador d'ISGlobal i primer autor de la publicació, Manolis Kogevinas, apunta que en cas de confirmar-se els resultats "aquests tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels àpats". "Això tindria especial repercussió en cultures com les del sud d'Europa, on es sopa tard", afegeix.
En aquesta mateixa línia d'estudis, el projecte GCAT està fent una ronda de seguiment entre tots els 20.000 participants per a conèixer els seus horaris dels àpats i del son, així com també saber com han canviat els hàbits d'alimentació, de vida o de salut des de que van entrar a formar part del programa. Aquest seguiment és essencial en la recerca, ja que com s'està veient, els hàbits quotidians afecten sensiblement la forma en que s'expressen els nostres gens, i com poden desenvolupar-se diferents malalties.
El projecte GCAT està treballant amb el grup del Dr. Kogevinas i ISGlobal Barcelona en un nou estudi sobre l'efecte dels nostres hàbits i de l'entorn a la nostra salut.
Enllaços relacionats
Mamografies per detectar tumors de mama / AP/TORIN HALSEY